РЕСУРС ЦЕНТАР У ШКОЛИ „14.ОКТОБАР“ ОТВАРА ПУТ КА ЕВРОПИ
22.06.2010
Организација „Internationaler Bund“ у Франкфурту, која пружа услуге и подршку особама са инвалидитетом, младима из маргинализованих друштвених група широм Немачке, али и у 14 земаља Европе и 4 земље Блиског истока, организовала је састанак где је представљен концепт будућег пројекта сарадње у Региону. У раду овог скупа учествовала је и делегација Србије. Чланица Већа градске општине Палилула, Зорица Стоиљковић и специјални едукатор и рехабилитатор у школи ''14. октобар'' у Нишу, Ивана Стајковић, представиле су председништву ове организације пројектне активности које се остварују у сарадњи са локалном самоуправом као и предлог пројекта будуће сарадње.

У Србији је у току трансформација установа социјалне заштите а школе које уче децу са сметњама у развоју такође су у процесу реформи. Те реформе треба да успоставе нови систем образовања и побољшају живот ове деце- истакла је Зорица Стојковић, чланица општинског Већа Палилуле. Очекује се да реформе донесу потпуну инклузију деце са сметњама у развоју и интеграцију у друштво особе са инвалидитетом. Град Ниш, организације локалних самоуправа а посебно Градска општина Палилула су јако заинтересовани да школа која сада постоји и образује децу са вишеструким и сметњама у интелектуалном развоју, прерасте у Ресурс центар- нагласила је Зорица Стојковић и укључи се у ову мрежу са «Internationaler Bund“ за подршку и разумевање различитости у Европи и суседним земљама.

„Желимо размену информација између особа са инвалидитетом и иницирање мреже подршке свих друштвених субјеката и институција (редовне школе, здравствене и установе културе) рекла је Ивана Стајковић, специјални едукатор и рехабилитатор у школи ''14. октобар'' у Нишу.

Председништво „Internationaler Bund“ је прихватило предлог «нишке делегације» за сарадњу и у септембру се очекује долазак експертског тима ове организације у Ниш.